hjem Omsorg Klimaanlegg Hvordan rengjøre en kjele selv

Hvordan rengjøre en kjele selv

Hvis du er en av de husholdningsmennene, sjelden i vår tid, trenger du ikke å fortelle hvordan du skal avkalke en kjele hjemme, det vet du allerede! Denne artikkelen er for de som til nå ikke var forvirret av slike problemer, men akkurat nå bestemte seg for å spare penger på å ringe en spesialist.

Men, bedre sent enn aldri! Derfor godkjenner vi din iver og vil beskrive denne enkle prosessen i maks detalj for deg.

Hvordan vet du om kjelen trenger rengjøring?

kjelerengjøring

Først bør du vite at forebyggende rengjøring av varmtvannsberederen skal utføres minst en gang i året. Hvis du rengjør det hvert halvår, er det enda bedre for enheten! Og hvis han er bedre, så lommen din også, vet du. Å kjøpe et nytt varmeelement eller andre deler, samt å betale for arbeidet til en erstatningsspesialist, er tross alt veldig dyrt.

For det andre er det forskjellige metoder som er utformet for å forbedre kvaliteten på vannet og myke det, slik at du ikke trenger å rengjøre kjelen så ofte. Disse inkluderer:

 • Filtre for mekanisk rengjøring ved innløpet
 • Ion- eller sorpsjonsfiltre
 • Magnetiske vanntransdusere
 • Kationiske tilsetningsstoffer og andre regenter

Men disse produktene renser heller ikke 100% vann, og det vil fortsatt være nødvendig å rengjøre det mekanisk. Det er sant, sjeldnere.

Men hvis du ganske enkelt ikke visste dette og kjelen har vært i drift i lang tid, så begynte du sannsynligvis å legge merke til slike tegn som direkte indikerer at en presserende "tid" har kommet:

 • Du har lagt merke til at strømforbruket har økt markant. Tross alt øker et skaleringslag på bare 1 mm lysforbruket med 10%, men et årlig lag på 10 mm øker med 70%!
 • Du begynte å legge merke til at tanken varmer opp veldig sakte. Dette skyldes også at det har dannet seg en stor "pelsjakke" på skyggen, noe som sterkt hindrer varmeoverføring. I tillegg fungerer kjelen i dette tilfellet mye mer intensivt enn nødvendig, og forkorter dermed dets levetid.
 • Noen lyder og sus høres fra kjelen.
 • Hvis det er en magnesiumanode der, og den ser betydelig tynnere ut, må du rengjøre den umiddelbart.

Se også - Hvordan reparere en kjele selv?

Noen få ord om magnesiumanoder

Av en eller annen grunn tror mange at magnesiumanoden bare er et universalmiddel. Si, hvis du legger det, er det ikke lenger nødvendig å rengjøre kjelen med egne hender. Slike meninger kan ofte høres ikke bare fra lokale Kulibins, men til og med fra rørleggere!

Men denne oppfatningen er veldig langt fra sannheten. Magnesiumanoden er designet for å beskytte tanken mot korrosjon! Og konverterer harde saltavleiringer til myke. Det vil si at det ganske enkelt blir lettere for deg å rengjøre dem. Men de vil uansett bli dannet.

Hvordan demontere og fjerne kjelen på riktig måte

hvordan du demonterer en kjele

Alt kommer an på hvor det henger fra deg. Hvis på badet og ventilene er plassert over badekarets bolle, trenger du ikke å fjerne det. Trekk ut bare varmeelementet til varmtvannsberederen. Hvis du er på toalettet over sisternen eller på kjøkkenet, må du fjerne den.

Derfor vil vi beskrive prosessen i sin helhet, inkludert tilbaketrekningen:

 1. Tapp varmt vann gjennom kranen til enden
 2. Koble enheten fra nettverket
 3. Vi stengte kaldvannsforsyningen til den
 4. Et rør skrus ut i varmtvannsutløpet, og en fleksibel slange er festet til dette stedet. Enden må senkes ned i badekar, bøtte eller toalett, avhengig av kjelens beliggenhet.
 5. Vi skrur av kaldtvannsrøret. Det vil ta omtrent en halv time å tømme.
 6. Vi fjerner den dekorative hetten, som skruene skrus ut for, og deretter indikatorterminalene.
 7. Vi fjerner jording og ledninger. Her kan vi råde deg til å ta et bilde av dem på forhånd, slik at du senere, når du samler inn, ikke forvirrer noe, og du kan sjekke startposisjonen.
 8. Dekk til badekaret med et stort stykke tøy.
 9. Nå er tanken helt klar for rengjøring - ta den ut og ta den til badekaret, som tidligere er lagt ut. Dette vil beskytte den mot riper og chips. Du må sette den opp med kraner.
 10. Løsne klemmen og ta ut termostaten. Hvis du merker at gummipakningene er dekket med et lag av skala, og på grunn av dette ikke løsner, må du banke forsiktig på dem.

Hvordan og hvordan avkalkes varmeelementene

avkalkingNår du trekker den ut, vil du bli veldig overrasket. Mange er etter en slik manipulasjon imponert og nekter for alltid å drikke vann fra springen.

Varmeelementet er så ru og pusset over, og skitne partikler av et raid, rusten i fargen, faller ut av tanken.

Men heldigvis er varmeelementet, i motsetning til nyrene, ganske enkelt å rengjøre. Hvis avsetningene er veldig tette, kan du undertrykke dem med tang og slå dem helt av. Restene kan rengjøres med en kniv.

Og veldig små rester - en slags syre. Eller en løsning av sitronsyre eller eddiksyre, fortynnet med vann. Bløtlegg varmeelementet i en dag eller mindre, og skyll deretter veldig godt. Hvis du etterlater syre på metallet, vil det provosere utviklingen av voldsom korrosjon.

Andel: 2 poser sitron i 2 liter vann. Det vil si at dette er en ganske sterk løsning som kommer ut.

Forresten, ikke glem å endre magnesiumanoden i det stille. Hvis du ser at den har redusert i størrelse, er det på tide.

Hvordan rengjøre et tørt varmeelement

Tørt varmeelement er ikke metall eller kobber, men bare keramisk. Rengjøringen er ikke forskjellig fra vanlig. Bare vær forsiktig. Naturligvis bør du ikke banke på den med tang.

Hvordan rengjør jeg tanken?

Tanken er også veldig skitten. Lys en lommelykt. Hvis du ser merkbare lag med kalk, slim og annet tull, vil du ikke kunne gjøre vanlig skylling fra slangen.

Det finnes forskjellige tankrensere på markedet, det er best å bruke dem. Du kan skylle med sitronsyre, men konsentrasjonen bør være høyere. Derfor, mest sannsynlig, vil det ferdige produktet være billigere.

Det er ikke verdt å rengjøre mekanisk, siden veggene på tanken er veldig utsatt for riper og den minste skade vil føre til utvikling av rust. Og vannet vil over tid flyte rustent ...

Vel, nå vet du hvordan du skal avkalke en varmtvannsbereder. Og du kan anta at du tjente like mye som rørleggeren tar betalt for en slik tjeneste. Tross alt er sparing det samme som å tjene!

Se også:

4020 0

Legg til en kommentar

Hvordan velge

Anmeldelser

Reparasjoner