hjem Reparasjoner Store hvitevarer Hvordan sjekke og reparere en vaskemaskinmotor

Hvordan sjekke og reparere en vaskemaskinmotor

Det kan være mange grunner til at en vaskemaskin går i stykker. De vanligste av dem er: forbrukerfeil som er gjort under drift, feil lasting av tøy, vaskemidler av lav kvalitet for vask, fabrikkfeil under produksjon, for hardt vann fra springen osv.

Ethvert element i et husholdningsapparat kan mislykkes. Avhengig av alvorlighetsgraden av problemet, kan det være nødvendig med nedetid. vaskemaskinreparasjon, som er laget hjemme uavhengig. I mer alvorlige tilfeller må du søke hjelp fra en profesjonell tekniker som kan finne årsaken og gjøre komplekse reparasjoner.

Den viktigste delen av en vaskemaskin er motoren. Hovedoppgaven er å rotere trommelen. Dets sammenbrudd kan føre til et alvorlig problem, opp til feil på hele vaskemaskinen.

Se også - Vaskemaskinen er elektrifisert - hva skal jeg gjøre?

Typer vaskemaskinmotorer

Automatiske vaskemaskiner som for tiden er i forbrukerhjem kan ha en av tre typer elektriske motorer:

 • Asynkron, brukt i eldre modeller. Den enkle strukturen, som består av en startmotor og en rotor, har lave kostnader og fungerer stille. Men på grunn av dens store dimensjoner og lave effektivitet i moderne maskiner, brukes ikke denne motoren;
 • Samler, det er denne typen som brukes i de fleste moderne modeller av maskiner. Belteoverføring av rotasjon fra motoren til trommelen. Sammenlignet med forrige type har den en mindre størrelse, høy driftshastighet og er uavhengig av frekvensen til det elektriske nettverket. Grunnleggende strukturelle elementer: starter, rotor, tachogenerator, elektriske børster. Svært ofte kan en slik motor repareres av deg selv;
 • Børsteløs motor eller direkte drivmotor. Et slående eksempel på moderne vaskemaskiner med denne typen motorer er LG-serien. Direkte koblet til trommelen uten belte. En slik motor er trefaset, samleren er flerpolig og rotoren er permanentmagnet. Den har en lignende struktur som asynkron, men mindre i størrelse, med høy effektivitet, derav de dyre kostnadene for slike enheter.

varianter av vaskemaskinmotorer

Hvordan diagnostisere en elektrisk motor hjemme?

Det er enklest å sjekke kommutatormotoren for riktig drift. Det er lettere å fjerne hjemme og kan kontrolleres uten bruk av dyrt profesjonelt utstyr.

Når det gjelder elektriske motorer med direktedrift, er det nødvendig med et kontrollsystem for diagnosen, og det må fjernes sammen med tanken, siden det er en integrert del av den. Statoren er festet til selve vaskemaskinens ramme, rotoren har også en stiv montering, som i de fleste tilfeller ikke er sammenleggbar. Reparasjon av slike vaskemaskiner utføres oftest bare i servicesentre.

Hvordan sjekker du en motor med direkte kjøring?

Ofte kan en slik motor bare kontrolleres ved å analysere feilene som genereres på displayet eller servicemenyen til vaskemaskinen.Ved feilkoden som vises på skjermen, er det mulig å oppdage en svingkrets, diagnostisere strømbrudd, svikt i børster.

En mer kompleks og profesjonell kontroll og reparasjon utføres av kvalifiserte håndverkere ved bruk av spesielt laboratorie- og benkeutstyr.

Hvordan sjekke en motor med direkte kjøring

Hvordan sjekke en børstet motor?

Den vanligste motoren som brukes i moderne modeller av vaskemaskiner. Du kan sjekke oppsamlermotoren til vaskemaskinen selv hjemme. Først må den elektriske motoren fjernes fra maskinhuset. Skru først ut bak- eller frontveggen på saken (avhengig av modellen til vaskemaskinen). Selve motoren er plassert under tanken bak og er festet til metallrammen med pinner eller bolter. Den elektriske tilkoblingen er utstyrt via terminaler som er lett å koble fra.

Etter at motoren er fjernet, er det nødvendig å lage en seriekobling av statoren og rotoren, og påføre en nettspenning på 220 watt til endene. Det er best om den blir levert gjennom ekstra ballast. Du kan bruke et varmeelement som det, det viktigste er at kraften til utstyr med aktiv motstand er minst 500W. Hvis motoren roterer etter at den er koblet til strømnettet, og autotransformatoren ikke varmes opp mye, er det på dette stadiet mulig å diagnostisere normal drift av motoren.

De vanligste årsakene til motorstans

 • Mislykkede elektriske børster;
 • Brudd på viklingen i rotoren og statoren;
 • Samlerlameller.

Skifte ut de elektriske børstene

Dette er ledende grafittkuber med ledninger som gni mot samleren.

Årsaken til å bytte ut motorbørstene kan være:

 • tap av trommelens rotasjonskraft eller full stopp;
 • uvanlig støy under bruk av vaskemaskinen.

Den vanligste årsaken til feil er overbelastning av tanken. Også de elektriske børstene slites raskt ut når du bruker sentrifugeringen ved maksimal hastighet eller på grunn av kortslutning i svingene til den elektriske motoren, og problemer med beltet som forbinder motoren med trommelen, den kan hoppe av trinsen eller knekke.

Skifte ut de elektriske børstene på vaskemaskinens motor

En visuell inspeksjon av børstene vil også bidra til å forstå om behovet for utskifting. Hvis de i løpet av arbeidet gnister eller det er et svart belegg på overflaten, må delene byttes ut.

Selvfølgelig er dette et billig motorelement, og reparasjoner kan gjøres hjemme. Det er nok å kjøpe en passende modell av børster i en spesialforretning eller et servicesenter. Det viktigste er å velge og bytt ut børstene på vaskemaskinen, de må stemme overens med motortypen, og det er bedre hvis det er et originalt sett fra produsenten av selve vaskemaskinen.

Utskifting av lameller kreves

Dette er akkurat den delen av samleren som de elektriske børstene glir på. Gjennom dem overføres strømmen gjennom rotorviklingen til motoren. Platene i seg selv er sjelden utsatt for slitasje, brudd på ledningen i viklingen på de stedene der lamellene er festet eller separasjon kan bli årsaken til brudd.

Dette skjer, ofte, også på grunn av feil bruk av enheten, for eksempel i en topplastemaskin, ble vaskeprosessen startet med trommelklaffene åpne eller lagerfeil.

utskifting av lameller på vaskemaskinens motor

Hvis delamineringen er liten, utføres reparasjonen på en spesiell maskin ved å spore samleren. Hjemme kan du klare deg med et enkelt fint sandpapir. Prinsippet er det samme - lamellene blir skjerpet, så blir rommet mellom dem forsiktig renset for støv og fanget flis.

Du kan sjekke den elektriske motoren for denne feilen ved å sakte bla i rotoren, hvis en karakteristisk lyd dukker opp, er årsaken sannsynligvis i lamellene.

Åpen eller kortslutning i rotoren eller statorviklingen

Dette er de vanligste årsakene til tap av motoreffekt eller fullstendig opphør av driften, noe som kan være resultatet av:

 • overoppheting av motorhuset forårsaket av kortslutning i viklingen.Normal temperatur bør ikke være høyere enn 80 grader, hvis den stiger til 90 grader, blir termostaten utløst for å stoppe motoren;
 • brudd på isolasjonen av viklingen. I dette tilfellet er reparasjoner ved servicesenteret uunngåelig. Som oftest må du skifte hele motoren. Det anbefales ikke å gjøre viklingen igjen hjemme.

Åpen eller kortslutning i rotoren eller statorviklingen

En åpen vikling kan oppdages med et multimeter i modus for å måle motstanden mellom lamellene. Norm 0,1-0,4 Ohm.

En sammenbrudd eller kortslutning i vaskemaskinens elektriske motor kan forårsake funksjonsfeil og svikt i andre deler av enheten, for eksempel kommandoapparatet (en annen kostbar del av maskinen), power triac, revers relé. Som du kan se, er de vanligste årsakene til sammenbrudd manglende overholdelse av driften eller ustabiliteten til det elektriske nettverket. For å øke levetiden, anbefales det å bruke enheten i henhold til instruksjonene, og for å beskytte mot overspenning, installer en difavtomat og bare koble vaskemaskinen gjennom denne beskyttelsesenheten.

Se også:

41800 2

2 tanker om “Hvordan sjekke og reparere en vaskemaskinmotor”

 1. Nikolay:

  Ikke en kommentar, men et spørsmål.
  Maskinen tappet vannet og sentrifugeringen startet ikke. Det var ingen lukt av brenning, ingen støy, ingenting - den slo bare ikke på og F-21 fungerte - motoren var feil. Hvis jeg ikke begynte å spinne (høy hastighet), så var børstens slutt. Han tok av motoren - ja, børstene er i søpla. erstattet, men fremdeles viser F-21-kontrollen og maskinen starter ikke. Hvordan fjerner jeg låsen?

  1. amaksil1:

   Det er informasjon på Internett hvordan du fjerner denne feilen. Vi har ikke denne artikkelen ennå. Vi vet med sikkerhet at hun rengjør

Legg til en kommentar

Hvordan velge

Anmeldelser

Reparasjoner