hjem Driftsregler Små husholdningsapparater Hva er fansen og deres egenskaper?

Hva er fansen og deres egenskaper?

Frisk luft mettet med oksygen - det som ofte kalles en "sunn atmosfære" - er en forutsetning for et komfortabelt og koselig hjem. Men særegenheter med utformingen av moderne hus, installasjonen av plastvinduer gjør volumet av naturlig ventilasjon utilstrekkelig. Men moderne leiligheter, med sin overflod av plast og kjemikalier, trenger spesielt regelmessig luftutveksling. Installering av et tvungen ventilasjonssystem løser problemet med luftsirkulasjon. Viften er hovedkomponenten i disse systemene. La oss se nærmere på hva enheter er, funksjoner i design og drift.

TOPP 10 beste fans med Aliexpress

Design funksjoner og typer

En vifte er en mekanisk enhet designet for å tilføre, fjerne og blande luftmasser. Luftsirkulasjon dannes på grunn av dannelsen av en trykkdifferanse som oppstår mellom ventilasjonsaggregatets utløp og innløpskanaler. Slikt utstyr er klassifisert etter formål, sted og installasjonsmetode, ytelse, tekniske funksjoner. Den vanligste grupperingsmetoden er etter attributt eller enhet. Det er fem typer fans.

Se også - 10 beste badevifter

Aksial

Axiale (også kalt aksiale) modeller har blitt utbredt på grunn av deres enkle og pålitelige design:

 • hovedelementet er et sylindrisk foringsrør / foringsrør, der det er gitt spesielle monteringshull for å feste viften;
 • hjul med kniver - bladene er stivt faste, valg av avstand og rotasjonsvinkel på bladene lar deg justere trykket og hastigheten på luftstrømmen;
 • stasjon - en elektrisk motor er innebygd i selve enheten, gir rotasjon av et hjul med kniver;
 • manifold, kåpe og diffusorer - forbedrer de aerodynamiske egenskapene til modellen og dens ytelse, og reduserer hydrauliske tap.

Prinsippet om drift av en aksial vifte - bladene, på grunn av rotasjon, fanger luft og beveger den gjennom enheten. Luftstrømmen beveger seg langs hjulets rotasjonsakse med kniver, og det er praktisk talt ingen bevegelse i radial retning (dvs. fra sentrum til kantene på kroppen).

Fordeler:

 • kompakt størrelse, slik at de ikke krever mye plass for installasjon;
 • høy effektivitet, med lavt strømforbruk, kan du få en tett luftstrøm;
 • lav pris;
 • lavt støynivå;
 • enkel betjening, vedlikehold og reparasjon.

En aksial vifte kan også brukes i reversibel retning, men da reduseres effektiviteten med 40-50%. Det er en ulempe - den aksiale typen utstyr kan ikke skape en veldig kraftig luftstrøm, noe som er nødvendig i industrielle anlegg. Derfor blir de mest brukt i hverdagen og i ventilasjonsanlegg hjemme, for eksempel som eksos på kjøkken eller bad.

Se også - Vifte for baderom

Radial

Grunnlaget for en radiell vifte (også kalt en sentrifugalvifte) består av et foringsrør, formet som en spenning, der et løpehjul er plassert. Ved rotering genereres sentrifugalkraft som trekker inn luft gjennom sugeporten i midten av enheten. Deretter ledes luftmassen til den perifere delen av viften, hvorfra den blåses inn i det ventilerte rommet gjennom kanalen. Et annet trekk er at luftstrømmen går inn i den i aksial retning, og skyves ut i bevegelse radialt (dets retning er tangensiell mot husforingen), den er alltid vinkelrett på den innkommende strømmen.

Hovedarbeidselementet er en sylinder med kniver festet rundt omkretsen på samme avstand. Avhengig av bladets form og plassering, kan forskjellige effekter oppnås:

 • buet fremover - lag høyt trykk og arbeid med store mengder luft;
 • Buet rygg - unngår støvansamling, egnet for arbeid i miljøer med høy undertrykkelse;
 • aerodynamisk vinge - veldig lavt støytall og høy ytelse.

De viktigste fordelene med radiale vifter er å oppnå et høyt luftstrømstrykk med tilstrekkelig små dimensjoner, holdbarhet, lavt støynivå og muligheten til å operere i kontinuerlig modus. Derfor blir de mye brukt i industrien, spesielt der det kreves kraftig konstant ventilasjon - i store kontorbygg og shopping- og underholdningskomplekser, supermarkeder, lager, garasjer osv. På grunn av muligheten til raskt å fjerne forurenset luft, brukes de aktivt i farlige næringer. I hverdagen blir radiale vifter i økende grad brukt i kjøkkenhetter og kanalventilasjon.

Se også - Hvordan en bladløs vifte fungerer

Diagonal

Designfunksjonen til den diagonale viften er en kombinasjon av fordelene med aksiale og radiale vifter. Bruken av den koniske formen på huset og det spesialformede løpehjulet gjorde det mulig å øke bevegelseshastigheten til luftmassene. Designet av den diagonale modellen er en kompromissløsning som optimaliserer tre parametere samtidig - ytelse og støynivå og samtidig opprettholde en kompakt størrelse. Diagonale vifter er installert i ventilasjonssystemer med lange luftkanaler.

Diametrisk

Tverrstrøm (tangentiell) vifte med et langstrakt hus, som har et grenrør og en diffusor. Det er montert et løpehjul av trommel. Skråblader gir to ganger luftbevegelse vinkelrett på rotasjonsaksen. Den største fordelen er en jevn flat og bred luftstrøm. De brukes i termiske gardiner og vifteenheter.

TOPP 10 beste fans med Aliexpress

Direkte flyt

Enheten og driftsprinsippet til denne typen vifter er veldig forskjellige fra de som er diskutert ovenfor. Dette er en absolutt sikker enhet, da den ikke har noen kniver. Du kan velge et gulvstående alternativ for installasjon i rom der barn eller kjæledyr har tilgang.

Luftstrømmen i direkteflyt-modellen er dannet av en spesiell turbin som er installert i basen. Turbinen trekker inn luft gjennom spaltene i basen, komprimerer den kraftig og leder den inn i en ramme med veldig smale retningsspor. Luften som slipper ut under trykk, i henhold til lovene om aerodynamikk, trekker med seg andre tilstøtende luftlag. I den bakre sonen til viften dannes det en vakuumsone som luftmasser suser inn i. Denne teknologien for "luftmultiplikasjon" gjør det mulig å oppnå en luftstrøm som passerer gjennom rammen, som er 15–20 ganger større enn volumet som pumpes av turbinen. Rammen kan ha hvilken som helst form - fra en perfekt sirkel til en veldig langstrakt oval, noe som åpner for store muligheter for designere.

Ytterligere fordeler i forhold til tradisjonelle typer teknologi:

 • evnen til å jevnt justere intensiteten av luftstrømmen, dens retning - for dette er det nok å vri på ringen;
 • Sparer strøm - med lik ytelse med en aksial enhet, bruker direktestrømningsenheten 20% mindre strøm.

De viktigste ulempene med en direkteflytende vifte er høy pris og høy støy, fordi luft passerer gjennom smale spor med en hastighet på 85–90 km / t.

Se også - Hvordan velge det perfekte klimaanlegget for ditt hjem og leilighet

4268 0

Legg til en kommentar

Hvordan velge

Anmeldelser

Reparasjoner