hjem Driftsregler Store hvitevarer Hvordan vaske tyll i en vaskemaskin

Hvordan vaske tyll i en vaskemaskin

Hvis bestemoren din klager og forteller deg at bare late kvinner har et spørsmål “hvordan man vasker tyll i en vaskemaskin”, så kan du trygt erklære henne at hennes erfaring ikke lenger er relevant. Moderne maskiner vasker sarte stoffer: silke, ull og til og med høyteknologiske membran.

Men uansett hvor smarte bilene er nå, er det fremdeles noen nyanser, og du må finne ut av dem på forhånd, slik at du som et resultat ikke skammer deg foran bestemoren din som advarte deg! Prosessen med å vaske tyll i en vaskemaskin er en litt annen maskin enn en manuell.

Generelle anbefalinger for pleie av tyll

Generelle anbefalinger for pleie av tyll

Visste du at tyll ble oppfunnet i middelalderen, i Frankrike? Da var stoffet kun tilgjengelig for velstående aristokrater i form av dekorasjon for vinduer og baldakiner på sengen. Resten av folket nøyde seg med bare beskjedne krager og mansjetter.

Kan du forestille deg hvilken viktig aristokrat du ville bli kjent i Paris, hvis du har tyll hengende i tre rom, og til og med ikke er helt ren? Men vitser er vitser, men de må slettes.

Kostnaden for gode gardiner er ganske høy, derfor må du prøve å forlenge levetiden så mye som mulig. Så, hva trenger du å gjøre, og hvordan vasker du tyllen for å gjøre den hvit?

 • Vask gardinene regelmessig, da tekstiler som rengjøres en gang i året sakte men sikkert ugjenkallelig blir grå og gule. Å bringe denne skyggen ut senere er praktisk talt urealistisk.
 • Hvis tyllen henger på kjøkkenet ditt, noe som innebærer økt avsetning av fett og sot, må du vaske den minst en gang i måneden. I andre rom vil det være nok en gang hver tredje måned.
 • Du bør ikke støvsuge slike produkter, da det er stor sannsynlighet for å legge igjen en anelse. Og de er veldig synlige på gjennomsiktig stoff og ødelegger håpløst helhetsbildet.
 • Det er bedre å hente plastkroker for gesimser, siden metall har en tendens til å ruste, spesielt siden tyll er hengt på vinduer ikke i tørr tilstand, men i en våt.
 • Det tilrådes å stivle stoffet lett ved hver vask, fordi dette ikke tillater smuss og støv å bli spist dypt, under vasking går gråheten veldig fort, fordi den ikke har trengt inn i strukturen til fibrene.
 • Ikke bruk aggressive blekemidler som inneholder en stor andel klor, da stoffet vil slites for raskt.
 • Strykegardiner anbefales ikke. Hvis de er håpløst krøllete, er det bedre å suge dem i lang tid, så vaske dem og henge dem våte til tørking. Hvis dette ikke hjelper, er strykemodus den laveste gjennom stoffet og med damp. Hvorfor er stryking uønsket? Fordi de blir gule eller grå når de utsettes for høye temperaturer.

Dette er noen enkle anbefalinger. Hvis du følger dem, vil tingen tjene deg ikke i årevis, men i flere tiår. La oss nå håndtere vask, siden dette er det viktigste poenget

Se også - Hvor skal du legge pulveret i vaskemaskinen?

Forbereder maskinvask

Forbereder maskinvask

 1. For det første må gardinet ristes grundig av støvet.Det anbefales å gjøre dette på balkongen, siden det vil være mye av det, og det vil legge seg på veggene og andre interiørartikler. Og å suge en støvete klut er ikke bra, siden kluten blir vasket av, verre.
 2. Inspiser tyllen og se etter flekker. Hvis de har et sted å være, bruk dessuten spesielle flekkfjerner før du begynner på hovedvasken.
 3. Gardiner laget av slike materialer er veldig glad i å suge. Derfor kan du forhåndsbleke dem i en bolle med en liten mengde vaskemiddel og salt, i andel:

1 liter vann - 1 ts salt + 1 ts pulver

Salt er nødvendig for å myke vannet, og i mykt vann etterlater smuss mye bedre og skummingen blir bare fantastisk.

Salt antas å ha en blekende egenskap. Men i virkeligheten er dette slett ikke tilfelle: lyseffekten oppstår på grunn av det faktum at pulveret i mykt vann myknet med salt virker mye bedre og trenger dypere inn i stoffets fibre.

 1. Pre-soaking time er fra en time, men jo skitnere tyll, jo lenger tid må den oppbevares i vann før vask. Derfor er det bedre å bruke et basseng til disse formål, mer økonomisk. Prosessen med å suge i en skrivemaskin - maskinen trekker også strøm, som vanlig modus.

Ved hvilken temperatur du skal vaske tyll

Hovedfienden til et snøhvit gardin er varmt vann, husk derfor en gang for alle at vasketemperaturen til tyll er fra 35 - 40C. Verken høyere eller lavere.

Hvis du vasker deg i varmt vann, får du motsatt effekt, stoffet blir grått. Og hvis det er veldig kaldt, vasker det rett og slett ikke godt.

Det er unntak fra regelen: tyll laget av naturlige stoffer, ikke syntetiske. Disse gardinene tåler høyere temperaturer, rundt 60C. Men stort sett er det ingen forskjell, 40C eller 60C, derfor er det for enkelhets skyld bedre å bruke en formel.

Riktig vaskemodus i maskinen

Velg hvilken som helst modus for en delikat vask uten å snurre, enhver moderne maskin har slike.

De kalles selvfølgelig på forskjellige måter. Det er ganske enkelt "for håndvask", det er "for tyll", det er for ull og silke. Noen av dem vil gjøre det. Husk samtidig at du ikke trenger å velge "suge" -funksjonen, da det er bedre å gjøre dette hver for seg og på forhånd.

Det viktigste er fraværet av høye turtall, da dette vil rive det tynne stoffet. Og uten å snurre, siden det å se på tyllen med et jern betyr å påføre den unødvendig skade med høy temperatur.

Akseptable vaskemidler og hvilke stoffer som er

Du kan vaske tyllen i en maskin med et hvilket som helst vaskemiddel uten høyt klorinnhold, men likevel ta hensyn til stoffet. Tyll er mer eller mindre delikat, avhengig av sammensetningen.

De mest belastningsbestandige er gardiner laget av naturlige tråder: lin, bomull, selv med tilsetning av syntetisk materiale. Silke gardiner er mer utsatt for ødeleggelse ved kjemi, men de er så dyre at ett uttrykk "silke gardiner" bare er fra fantasiriket for en vanlig person.

Men andre typer stoffer som tyll vanligvis er laget av er ganske lunefull. Organza, nylon, musselin - kan ganske enkelt oppløses og dekkes med mikrohull fra klor.

Whitening produkter hjemme

Whitening produkter hjemme

Hvordan vaske tyll slik at den forblir hvit?

Det er mange butikkprodukter. De er alle gode og rimelige. Men det er tider når det absolutt ikke er noen måte å skaffe seg den nødvendige kjemien. La oss si at gardinene dine er i et landlig hus, hvor det er ganske langt fra sivilisasjonen, eller i dag er det ikke en eneste krone overflødig, og i morgen kommer gjestene.

Alt kan skje, derfor gjør det aldri vondt å ha et par oppskrifter som er bevist gjennom århundrene fra improviserte midler i arsenalet ditt. Hva er trenden for bestemødre? Brus, selvfølgelig!

Wow, hvordan de elsker henne! Og tennene hennes blir hvite, og oppvasken blir renset, og ansiktet hennes skrubbes og favorittgardinene hennes oppdateres. Rettferdig, resultatet vil ikke være så merkbart som ved bruk av spesiell kjemi, men i fravær av fisk og kreft, fisk, forstår du. Så…

For å bleke tyllen med brus, må du suge den i en løsning med en andel:

1 liter vann + 1 ss natron

Du må ha den i lang tid, minst tre til fire timer, og helst hele natten, og skyll deretter grundig.

Det er et annet fantastisk verktøy som grådige bestemødre bruker i stedet for blått, og dette er vanlig grønt. Ja, akkurat grønne ting, ikke bli overrasket. De bruker det slik:

1-2 dråper av dette mirakelmedlet dryppes i en bolle med varmt vann, røres og dyppes i kluten. Løsningen skal være litt grønn, og hvis du overskrider proporsjonene, blir tyllen din morsom, men ikke hvit. Men på den annen side, hvis du gjør alt riktig, så venter et fantastisk resultat på deg. Gardinene vil virkelig se snøhvit ut.

Også, ikke rabatt blues. Selvfølgelig kan du ikke kalle det et improvisert middel, siden du først må prøve å finne dette stoffet. Men hvis du har det på gården din, må du bruke den og stole på instruksjonene. Og den generelle andelen for farging med blått er slik at den er nøyaktig hvit:

0,5 ts per 10 liter vann

Alle disse oppskriftene er gode fordi de ikke bare sparer penger, men er også trygge for allergikere og veldig små barn. Og i vår forurensede verden er dette et sterkt argument for å være oppmerksom på slike metoder.

Hvordan stivne et tyllgardin

Som vi allerede skrev ovenfor, anbefales det å stivne tyllet, da dette holder det helt intakt i mange år. Hvordan oppnås denne effekten?

Dette er fordi stivelsesløsningen, som trenger inn i stoffet, danner den tynneste filmen på den, som er en beskyttende barriere mot allestedsnærværende støv og sot. Det vil si at alle disse ekle tingene legger seg direkte på stivelsen, og ikke på selve stoffet. Derfor, hvis du er en økonomisk husmor, så er det virkelig effektivt å bruke denne metoden!

Du kan bare stivne en helt ren og skyllet ting, som det er vann fra, og det er fortsatt vått. Det vil si at du kan vaske i en bil - en automatisk maskin. Så lager du en løsning som denne:

2 ss stivelse + 1 glass kaldt vann

Bland grundig slik at det ikke blir igjen en eneste klump, og hell denne blandingen i 0,5 liter kokende vann. Bland grundig igjen og oppløs i 10 liter skyllevann.

Vi senker gardinene der, suger den grundig, trekker den forsiktig ut og henger den opp først slik at vannet har et lite glass (for eksempel på tauene over badet), og deretter direkte på gesimsen.

Vi har ikke mer å si om hvordan du vasker tyll i en vaskemaskin. Men disse anbefalingene er ganske nok for et godt resultat, hvis du selvfølgelig følger dem.

Se også:

5706 0

Legg til en kommentar

Hvordan velge

Anmeldelser

Reparasjoner