hjem Hvordan velge TV-apparater Slik sjekker du TVen din før du kjøper: Gjør kjøpet ditt klokt

Slik sjekker du TVen din før du kjøper: Gjør kjøpet ditt klokt

Vær forsiktig når du kjøper en TV. Du vil ikke ha stygge overraskelser, gjør du? Produktet er teknisk komplisert, og det er ofte vanskelig å returnere det til selgeren. Mange skjermdefekter blir ikke engang ansett som et ekteskap. Hvordan sjekker du TVen din uten å ta den ut av butikken? Vi har utarbeidet en liten instruksjon. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å følge alle anbefalingene. Og ikke alle selgere tillater det. Bli styrt av situasjonen.

Så hva bør du være oppmerksom på?

sjekke TV-en før du kjøper

Først og fremst må du sørge for at TV-en lagres under normale forhold og ikke treffes eller tappes.

 • Ta en titt på emballasjen. Er boksen intakt? Er det noen spor av fuktighet?
 • Undersøk kroppen til enheten. Det skal ikke være bulker, riper eller andre skader på overflaten.
 • Kontroller skruene som fester bakpanelet.
 • Forsikre deg om at skjermen har en skjermbeskytter.
 • Sjekk listen over tilbehør (ledninger, fjernkontroll osv.). En komplett liste er vanligvis gitt i instruksjonene. Ikke glem garantikortet.

Hvis den visuelle inspeksjonen er vellykket, ber du selgeren om å slå på TV-en. Det er absolutt verdt å evaluere bildekvaliteten før du kjøper.

Se også - Hvordan velge en TV for hjemmet ditt: ekspertråd

Vi ser etter "ødelagte" piksler

døde piksler på skjermen

Piksler er de fargede prikkene som utgjør bildet. Antallet deres tilsvarer skjermoppløsningen. Så med en oppløsning på 1920 × 1080 (Full HD) inneholder skjermen over 2 millioner piksler.

Hver piksel er dannet av flere lyspunkter (underpiksler). Ofte er det tre av dem: blå, rød og grønn. Noen ganger legger produsenter til en fjerde farge (svart) for bedre fargegjengivelse.

For riktig visning av bildet kreves koordinert arbeid av alle piksler. Men noen ganger fungerer en av dem ikke som den skal, og poenget viser seg å ha en annen farge.
Normene tillater tilstedeværelsen av et visst antall "ødelagte" (defekte) piksler. Ingen vil reparere dem under garanti. Derfor er det bedre å vite om slike problemer på forhånd, før du kjøper.

Hvordan sjekke TV-en for døde piksler? For full diagnostikk trenger du et flyttbart medium som kan kobles til enheten. Et forstørrelsesglass er også nyttig.
Last opp noen bildefiler på forhånd. Oppløsningen deres må samsvare med skjermoppløsningen.

Forbered flere ensartede bilder (svart, rød, grønn, blå). Med deres hjelp kan inaktive piksler lett oppdages: de svarer ikke på det innkommende signalet. Disse prikkene vil lyse i en annen farge.

Det er også piksler som bare fungerer feil med jevne mellomrom (når et nærliggende punkt lyser opp med en viss nyanse). Du kan identifisere dem ved hjelp av mønstrede bilder: med striper, maske, jevnt vekslende former. Feil fungerende elementer skiller seg ut i den generelle raden.

Noen ganger dukker det ikke opp feil umiddelbart, men bare ved oppvarming. Du kan bare se dem hvis enheten har fungert en stund.

Fargeforstyrrelser med LED-TVer

Hvis du viser en bakgrunn med ensartet fylling på TV-skjermen, skal det ikke observeres noen fremmede nyanser på skjermen. Akk, når det gjelder enheter med LED-bakgrunnsbelysning, er denne regelen nesten umulig. Teknologi tillater det ikke ennå.

Mest sannsynlig vil skjermen være defekt. Feilfunksjoner er delt inn i tre typer: blinkende, fargetone og bånding. La oss vurdere dem nærmere:

 • Fargetone er flekker og striper som vises når hvitt vises feil. Når du viser videoopptak, er de ofte usynlige: bildet endres raskt. Men hvis du bestemmer deg for å vise en lysbildefremvisning eller spille et videospill, kan dette problemet komme i veien. For å identifisere denne feilen brukes bakgrunner med en grå eller hvit ensartet fylling. Vis riktig bilde på TV-skjermen. Fargetone vises vanligvis som grønne eller rosa flekker rundt kantene på skjermen.
 • Banding - striper med en annen nyanse. Noen ganger er de merkbare selv når du spiller av video. Vises på homogene områder under kamerabevegelse.
  Tilstedeværelsen av bånd kontrolleres på en lignende måte - et enkeltfargebilde lastes inn. Bakgrunnsfargen kan være hvilken som helst.
 • Høydepunkter. Dette ordet kalles defektene i selve LED-bakgrunnsbelysningen. Det kan virke lysere eller svakere i forskjellige deler av skjermen. Hvis avvikene er små, forstyrrer dette ikke normal visning. Akk, du har kanskje ikke lov til å sjekke TV-en rett i butikken. Dette bør gjøres i et helt mørkt rom. Men hvis mulig, slå av lysene og trekk gardinene.

tester for å sjekke skjermen for mangler

Deaktiver alle bildeforbedrende funksjoner (nivåjusteringer, dynamisk bakgrunnsbelysning osv.). Sett visningsmodusen til det lysest mulig. Det kalles ofte "dynamisk". Last deretter en svart kunst med noen lyse detaljer (for eksempel en ramme med studiepoengene til en film). Bedre å observere på avstand. Vær spesielt oppmerksom på hjørnene.

Fargetone, høydepunkter og banding er ikke et ekteskap eller et sammenbrudd. Det er nesten umulig å finne en LED-TV uten dem. Men interferensens intensitet er annerledes. Når du kjøper, kan du prøve å velge en enhet med minimale feil.

Se også - Hvorfor mister TV-en lyd?

Hva annet er det verdt å sjekke ut?

Plukk opp fjernkontrollen. Undersøk det, test knappene. Er TV-en responsiv? Overdreven treghet indikerer noen ganger programvareproblemer eller annen feil.

 1. Kontroller kontaktene. Det skal være mye periferiutstyr i butikken.
 2. Slå på lyden. Det skal ikke høres bråk fra høyttaleren.
 3. Hvis det er mulig, kan du prøve 3D-brillene og sørge for at synkroniseringen er vellykket. Selvfølgelig, hvis enheten støtter den tilsvarende funksjonen.
 4. Prøv å fange Wi-Fi. Nettverk er nå nesten overalt. Du kan samtidig søke etter dem fra telefonen din.

Og et siste tips: vær trygg. Bedre å bruke en ekstra halvtime før du kjøper enn å arrangere saksbehandling etter. Så du vil spare tid og nerver ikke bare for deg selv, men også for butikkansatte.

Vi håper anbefalingene våre vil hjelpe deg med å kjøpe en god TV uten "ødelagte" piksler og andre ubehagelige feil. Lykke til!

Se også:

7678 0

Legg til en kommentar

Hvordan velge

Anmeldelser

Reparasjoner