hjem Hvordan velge Små husholdningsapparater Mikrobølgeovn: skade eller fordel, ekspertuttalelse

Mikrobølgeovn: skade eller fordel, ekspertuttalelse

Før de kjøper en mikrobølgeovn, er det få som tenker på hvor farlig bruken av enheten kan være for helsen. Komfort og evnen til å bruke så lite tid som mulig på å tilberede mat er mye viktigere. Likevel er det en viss kategori mennesker som setter prinsippene for sunn mat først. Det er her tvilen begynner. Er mat tilberedt i mikrobølgeovnen skadelig?

Det er ganske vanskelig å svare på dette spørsmålet utvetydig. Ekspertmeninger varierer mye. La oss se: skaden på mikrobølger - myte eller virkelighet? Hvordan fungerer en mikrobølgeovn? Hvor mye skade kan hun bringe, og er det verdt å slippe denne "hjelperen" inn på kjøkkenet ditt?

Skade eller fordel?

En mikrobølgeovn i et moderne kjøkken er en vanlig ting, nødvendig og veldig praktisk. Det vil være vanskelig å finne en vertinne som tenker annerledes. Takket være denne enheten kan du varme opp lunsj i løpet av få minutter eller tilberede deilige og "raske" varme smørbrød til frokost. Men er slik mat helseskadelig?

Hvis vi vurderer problemet fra synspunktet på "korrekthet" av ernæring, er poenget her ikke i det hele tatt i de skadelige effektene av ultrakorte bølger, men problemet ligger i produktene. Pølser, hamburgere, næringsmiddelmat fra nærmeste butikk, popcorn og andre "snacks" i seg selv er vanskelig å klassifisere som sunn mat. Og mikrobølgeovnen har ikke noe med dette å gjøre. Regelmessig bruk av slike retter fører til forstyrrelser i mage-tarmkanalen, fordøyelsesproblemer, fedme og andre problemer.

La oss se på situasjonen fra et annet synspunkt. Du kan lage mat i mikrobølgeovnen uten å bruke olje. Dette vil tilberede maten jevnt, og hvis innstillingene er riktig innstilt, vil ingenting brenne. I dette tilfellet hjelper mikrobølgeovnen, tvert imot, til å redusere kaloriinnholdet i retter og redusere mengden fett i dietten betydelig.

Så hva gir mikrobølgeovnen oss? Skade eller fordel? Hvilke argumenter oppveier? La oss finne ut av det.

Se også - Hvordan velge riktig mikrobølgeovn for hjemmet ditt

Vanlige myter

Nesten hver person, når de sier "bølgestråling", forestiller seg stråling, stråling, Tsjernobyl og kreftsvulster. På denne poengsummen er det mange forskjellige "skrekkhistorier". Men er de så ekte eller er denne myten?

Alle mikrobølger er radioaktive... Dette er faktisk en ganske sterk villfarelse. Mikrobølgeovnenheter genererer ikke-ioniserende bølger. De påvirker ikke verken mennesker eller selve maten.

Mikrobølger endrer cellestrukturen og maten blir kreftfremkallende... Det er heller ingen vitenskapelig bekreftelse på denne uttalelsen. Slike endringer kan bare forekomme som følge av eksponering for radioaktive bølger. I tillegg er oppvarming i mikrobølgeovn mye raskere enn på en vanlig komfyr, og det tar kortere tid å lage mat.Og kreftfremkallende stoffer kan fås ganske enkelt som et resultat av å steke produktet i en vanlig stekepanne med olje.

Mikrobølge stråling skader menneskekroppen... Selv om dette er sant, bør menneskeheten umiddelbart gi opp TV, mobiltelefon eller Wi-Fi. Mikrobølger er også til stede der. Dessuten er disse enhetene mye farligere fordi strålingen slukker. I tilfelle en mikrobølgeovn forblir alle bølger inne i enheten. Så hvis saken er intakt og glasset på døren ikke blir skadet, risikerer du mye mindre. Det er bevist at mikrobølger ikke akkumuleres i gjenstander, de forsvinner umiddelbart etter at enheten er slått av.

Mikrobølgeovn ødelegger vitaminer... Nok en kontroversiell uttalelse. Vitaminer og andre næringsstoffer ødelegges ved eksponering for høye temperaturer. Det spiller ingen rolle om du lager mat i mikrobølgeovnen eller koker parabolen på vanlig komfyr. Det vil bare være mulig å bevare vitaminer hvis du begynner å spise mat rå.

Under påvirkning av mikrobølger går produktets molekylære struktur i oppløsning... Denne teorien har heller ikke funnet vitenskapelig bekreftelse. Inntil nå har forskere ikke klart å bevise dette.

Regelmessig bruk av enheten fører til en rekke sykdommer... Til dags dato er det ikke en eneste leges konklusjon som indikerer at en person døde som et resultat av å spise mat tilberedt i en mikrobølgeovn.

Se også:

Mikrobølgeovn

La oss ta en titt på utformingen av mikrobølgeovner for å komme til bunns i sannheten og minimere kontroverser om deres gunstige og skadelige egenskaper.

Det viktigste strukturelle elementet i denne enheten er en magnetron. Det er denne noden som genererer mikrobølger, under påvirkning som vannmolekylene i maten begynner å vibrere kraftig. Som et resultat blir maten varm. Det er derfor fuktig mat varmes opp mer og raskere enn tørr mat. De inneholder bare mer vann.

Interessant fakta! Mikrobølgeovnstråling trenger inn i maten til en dybde på ca. 2-3 mm. Videre oppstår en kjedereaksjon og oppvarmingsprosessen går gradvis innover.

For at oppvarming av produkter skal skje jevnt i den nedre delen av ovnen, er det en støtteskive laget av varmebestandig glass. Den roterer sakte med parabolen og utsetter alle sider av produktet for magnetronens stråling. Ovnlegemet "demper" restbølgene, og de går ikke utover grensene. Derfor har studier vist at det er ganske trygt å være i nærheten av en fungerende mikrobølgeovn.

Se også - Mikrobølgeovnen fungerer, men varmer ikke maten opp: hva skal jeg gjøre?

Vitenskapelig

Så er mikrobølgeovnen bra eller dårlig for menneskers helse? Hva sier forskere om dette?

Alle vet at de fleste næringsstoffene i maten går tapt under varmebehandling. Denne prosessen er betydelig påvirket av:

 • temperaturen som maten tilberedes ved;
 • tiden det tar å lage mat eller steke et produkt.

Basert på dette kan det hevdes at mat tilberedt i mikrobølgeovnen inneholder mer næringsstoffer enn den som tilberedes på vanlig måte. For det første er tidspunktet for varmeeksponering i dette tilfellet redusert betydelig. For det andre overstiger ikke temperaturen i mikrobølgeovnen hundre grader, noe som er mye lavere enn ved bruk av en vanlig komfyr.

Det er imidlertid en annen mening. Mange forskere blir ikke lei av å gjenta at konstant bruk av mat tilberedt i mikrobølgeovn kan forårsake uopprettelig helseskade. Personer med pacemaker anbefales for eksempel ikke å bruke mikrobølgeovner.Leger anbefaler slike mennesker å ikke bare gi opp mikrobølger, men til og med mobiltelefoner og andre enheter som avgir bølger.

Ifølge forskere kan konstant eksponering for mikrobølger føre til skuffende konsekvenser selv i tilfeller når en person er sunn og ikke trenger å bruke en pacemaker.

Hva er konsekvensene?

Langvarig og regelmessig eksponering for bølger på menneskekroppen fører til følgende konsekvenser:

 • søvnforstyrrelser;
 • ofte og uten tilsynelatende svimmel;
 • økt svette;
 • hukommelsen er svekket, evnen til å lære avtar;
 • nedsatt appetitt, kvalme er observert;
 • synsproblemer verre;
 • lymfesystemet lider, lymfeknuter øker i volum;
 • immunitet avtar, kroppens generelle tilstand forverres;
 • det er tørst, hyppig hodepine.

Alle disse symptomene er karakteristiske for mennesker som hele tiden blir utsatt for bølger. Dette skjer når et celletårn eller en annen kraftig generator ligger i umiddelbar nærhet av hjemmet eller arbeidsplassen din.

I tilfelle en mikrobølgeovn vil strålingen være intermitterende og kortvarig, så mest sannsynlig vil en person ganske enkelt ikke merke en åpenbar forverring av helsen. Hva annet kan være farlige mikrobølgeovner? Ifølge mange eksperter, hos mennesker som er under påvirkning av slike stråler i lang tid, endres sammensetningen av blodet, forstyrrelser i nervesystemet og hjernebarken er mulig. Det antas at personer som spiser mat tilberedt i mikrobølgeovnen, har større risiko for å utvikle kreftsvulster. Det er en rekke studier som forteller oss om disse lidelsene:

 1. Fordøyelsessystemet... Mat behandlet av mikrobølger oppfattes ikke av kroppen vår som mat. Som et resultat prøver mage-tarmkanalen å raskt fjerne "fremmedlegemet", uten å assimilere nyttige stoffer.
 2. Det hormonelle systemet. Det antas at det hyppige forbruket av mat fra mikrobølgeovnen fører til at kroppen "går seg vill" og begynner å produsere antall mannlige og kvinnelige hormoner feil, noe som igjen medfører mange problemer.
 3. Immunitet... Mikrobølgeovn påvirker funksjonen til lymfesystemet. Undertrykkelsen av lymfeknuter fører til en avmatning i lymfestrømmen og til en generell akselerasjon av prosesser i kroppen, noe som betyr aldring.
 4. Sirkulasjonssystemet... Det antas at som et resultat av det konstante forbruket av mat som er bearbeidet av mikrobølger, er det en reduksjon i blodpropp. Dette medfører langsom sårheling og mye blodtap i ulykker. Risikoen for blodkreft øker også betydelig.
 5. Konsentrasjon og oppmerksomhet... Ifølge sveitsiske forskere fører regelmessig forbruk av mat som er bearbeidet med mikrobølger til svekkelse av hukommelse og læringsevne, redusert oppmerksomhet og evnen til å konsentrere seg om ønsket objekt i lang tid, og en reduksjon i kognitiv aktivitet.
 6. Vanskeligheter med å assimilere mineraler og vitaminer... Vi har allerede snakket om at nyttige stoffer ødelegges under varmebehandling. Noen forskere hevder imidlertid at under påvirkning av mikrobølger, mineraler og vitaminer ikke lett blir ødelagt, men de blir endret. Dessuten absorberes ikke "endrede" stoffer, som kommer inn i menneskekroppen, ikke bare, men fjernes heller ikke ordentlig. De akkumuleres i menneskekroppen, og skaper gradvis problemer i ledd og blodkar.
 7. Irreversibilitet... På grunn av det faktum at medisin ennå ikke har utviklet en mekanisme for å håndtere de ovennevnte problemene, akkumuleres alle negative egenskaper bare i kroppen og forsvinner over tid ikke noe sted, men bare forverres.

Tips for bruk av mikrobølgeovn

Det er ikke noe klart svar på spørsmålet om mat tilberedt i mikrobølgeovn er skadelig. Denne teorien har både motstandere og forsvarere. Begge to gir ganske tungtveiende argumenter.For å bruke denne enheten eller ikke, kan alle bestemme selv. Og vi tilbyr bare en rekke tips for å minimere mulige negative konsekvenser:

 • installer ovnen strengt i vannrett stilling;
 • sørg for at enheten er plassert slik at alle ventilasjonsåpningene i den er fri;
 • ikke bruk metallutstyr;
 • ikke slå på enheten "tom", uten mat;
 • ikke plasser gjenstander inne, hvis oppvarming kan forårsake en eksplosjon;
 • prøv å varme opp minst 200 gram produkt om gangen;
 • ikke bruk defekte enheter;
 • sørg for at kroppen og døren til mikrobølgeovnen ikke blir skadet, til og med små sprekker;
 • ikke slå på enheten med åpen dør;
 • prøv å følge instruksjonene for bruk av enheten nøyaktig.

Dødelig tilfelle i medisin

I medisinsk praksis er det til og med et slikt tilfelle når pasientens blod ble utsatt for mikrobølgestråling (hun fikk en transfusjon), som den ulykkelige sykepleieren varmet opp ikke i et spesielt apparat, men i en mikrobølgeovn. Etter et slikt angrep forverret det transfuserte blodet og drepte hele mikrofloraen i pasientens kropp, noe som var dødelig. Dette er forståelig, fordi strålingen virker direkte på blodet, og bare maten varmes opp i mikrobølgeovner i hjemmet. I dette tilfellet vil fordelene være uvurderlige hvis medisinske arbeidstakere visste alt om mikrobølgeovnen og deres innvirkning på miljøet.

Konklusjon

Nå er det mange forskjellige meninger om dette problemet, mengden falsk og sann informasjon om effekten av mikrobølger på levende ting øker hver dag. Dette overbeviser noen fans av rask matlaging om å bytte til å bare bruke en MKV-komfyr, og noen - tvert imot for å bli kvitt den for alltid. Poenget i dette spørsmålet er ennå ikke satt.

For mer sikkerhet er det best å holde mikrobølger på et minimum i livet ditt. Hvis du har muligheten til å bruke andre kokeapparater, gjør det ofte.

Se også:

19153 0

Legg til en kommentar

Hvordan velge

Anmeldelser

Reparasjoner