hjem Hvordan velge Små husholdningsapparater Hvordan fungerer en termisk pose (bærbart kjøleskap)

Hvordan fungerer en termisk pose (bærbart kjøleskap)

Å holde maten fersk, kjølt eller til og med frossen utenfor hjemmet og uten et stasjonært kjøleskap, kan enkelt og enkelt gjøres med en termosekk. For de som ennå ikke har anskaffet et så nyttig tilbehør, vil det absolutt være interessant å vite hvordan kjøleposen fungerer og hva som bestemmer effektiviteten. La oss finne ut av det!

Typer og prinsipp for drift av kjøleposer

Kjøleskapsposer i butikkhyllene er nå tilsynelatende usynlige. De kommer i alle fasonger, farger og størrelser. Funksjonelt er imidlertid slikt tilbehør delt inn i:

 • termiske poser;
 • poser med kalde akkumulatorer;
 • bil kjøleskap som er i stand til å kjøle luften i seg selv.

La oss se nærmere på disse variantene.

Thermo-bag er bare i stand til å holde seg kald. Det er ordnet i henhold til prinsippet om en konvensjonell termos, dessuten kan et slikt tilbehør ikke bare opprettholde lave temperaturer, men også holde maten varm. Det vil si at du alltid kan nyte iskrem på stranden eller unne vennene dine varm pizza på en piknik utenfor byen.

Termoposen har en veldig enkel struktur - den har et isolerende folielag inni, for eksempel skummet polyuretan eller folieisolasjon. En slik pose er tett lukket og kan opprettholde den samme temperaturen inne i kammeret i 2-3 timer. Denne vesken er veldig praktisk å bruke hvis du lever en aktiv livsstil og bruker mye tid på veien og på føttene. Vesken kan bæres over skulderen. Det er modeller laget i form av ryggsekker, og etter bruk vrir et slikt tilbehør seg og tar ikke mye plass. Det er også termokasser. De har en stiv struktur, og skum kan fungere som et isolerende materiale.

Hvis du kjøper frukt eller drikke på markedet på en varm sommerdag, legger du dem i en vanlig termosekk og drar til naturen, så må du feste på varm frukt og drikke varm drikke.

Men en pose med kalde akkumulatorer kan hjelpe deg i en slik situasjon og avkjøle de kjøpte produktene litt. Faktisk er dette en vanlig termosekk med et tykt isolerende lag inni. Men komplett med et slikt kjøp selges også kalde akkumulatorer - forseglede kolber med saltvann eller spesiell gel inni. Et slikt batteri må forhåndsfryses. Hvis den frosne beholderen plasseres i en termopose, vil saltløsningen tine veldig sakte og frigjøre kulden til maten inni. Bruk av oppladbare batterier vil øke lagringstiden for mat i termosposen - med ca. 10-12 timer.

Imidlertid er det containerposer som aktivt og kontinuerlig kan kjøle ned luften og maten inni. Disse enhetene drives av et stikkontakt eller en sigarettenner. Det er takket være dette at auto-kjøleskapet kan fungere i flere dager. Som regel kjennetegnes slike containere med det største volumet og er designet for autoturister, reisende og de som reiser til naturen i et stort selskap.

Se også:

Hva bestemmer tidspunktet for å holde temperaturen inne i termosekken?

Når vi kjøper en kjølebag, ønsker vi selvfølgelig at anskaffelsen skal være så effektiv som mulig og tjene oss så lenge som mulig. Det er derfor, når du velger en bestemt modell, fokuserer på tykkelsen på det isolerende laget, ergonomien og enheten du kjøper, tilstedeværelsen eller fraværet av kalde akkumulatorer, etc.

Husk at en pose laget av tett materiale, med et sikkert feste og en beskyttende klaff, med et tykt isolerende lag, er i stand til å opprettholde temperaturer 15 ° lavere enn miljøet. Uten kalde akkumulatorer vil denne effekten imidlertid være kortvarig - ca 3 timer.

Forresten, anbefaler vi på det sterkeste å kjøpe en kjølepose hvis du ikke er sikker på at det termiske laget i det er mer enn 0,8 cm. Den tynnere polyuretan- eller folieisolasjonen er rett og slett ikke i stand til å holde kulde eller varme i seg selv lenger enn 1-1,5 timer.

Hvis du får kalde akkumulatorer eller gjør det selv, øker holdbarheten til mat i kammeret til termoposen med minst 6 timer. Og temperaturen kan være 20-25 ° lavere enn utenfor posen. Med riktig plassering av mat i midten og et tilstrekkelig antall kalde akkumulatorer (for 1 liter mat - 50 g kjøligere), er temperaturoppbevaringstiden inne i posen 12 til 24 timer. Avhenger igjen av tykkelsen på det termiske laget.

Kalde akkumulatorer kan kjøpes ferdige. Eller du kan bruke verktøyene for hånden - ispakker, flasker frossent vann eller en enkel saltoppløsning (for en halv liter vann - 3-4 ss kjøkkensalt). Du kan bruke granulert søppel fra rene babybleier. Den må fuktes, fjernes fra denrevne bleien og fryses i en pose.

Prøv å avkjøle selve posen før du oppbevarer maten. Sett det for eksempel i kjøleskapet, og legg noe veldig kaldt inni. Det er bedre ikke bare å kjøle ned alle produktene som skal fryses, men å fryse dem godt. Vel, det er bedre å pakke hvert produkt i avis eller matfolie. Når du stabler mat, må du prøve å plassere akkumulatorer for kjølelager - kjøpt eller laget hjemme. La et par batterier ligge i bunnen av posen og under selve poselokket. Husk, riktig stabling av mat - pluss 1-2 timer for å holde kulden inne!

Forresten, frekvensen for å åpne posen, og til og med dens plassering, påvirker også tiden temperaturen opprettholdes. Hvis du legger den tetteste og mest pålitelige posen i solen eller ofte vil se innover, får du ikke lang avkjøling og opprettholder ønsket temperatur. Varmeposen skal oppbevares på et skyggefullt eller kjølig sted, og den kan også dekkes med et teppe eller andre gjenstander som kan forstyrre varmeoverføringen. For å åpne posen sjeldnere, skaff deg en modell med hurtigventiler - små sidefester som lar deg få et lite produkt eller en vannflaske ut av posen uten å åpne den og la varm luft strømme inn i midten.

For øvrig gjelder alle de samme reglene i tilfelle du trenger å holde maten varm. Bare du fryser ikke kalde akkumulatorer, men varm dem opp i varmt vann.

Se også - Hvor mye strøm forbruker kjøleskapet per måned

Hva er en kjølepose til?

Bruken av den isotermiske posen er ekstremt bred. Tenk for deg selv:

 • Du kan gjøre store kjøp av produkter uten å bekymre deg for deres sikkerhet. Selv om du går rundt i markedet en halv dag på en varm julidag, kan du være helt rolig med ferskheten til kjøpt kjøtt eller meieriprodukter hvis du bærer dem i en termosekk med kalde akkumulatorer;
 • Du kan ta kalde drikker, iskrem og andre produkter til stranden;
 • Du kan oppbevare nødvendig kosmetikk og medisiner i en termosekk som ikke kan oppbevares utenfor kjøleskapet.
 • Du kan ta med deg forgjengelig mat på en lang tur (til naturen, til sjøen, til dachaen, på en campingtur);
 • Du kan holde bakevarer eller andre retter, drikke varme, selv om du er på utflukt eller piknik på landsbygda;
 • Du kan ta lunsj til jobb, studere, trene i en liten termokontainer;
 • Du kan trygt vente på et uventet strømbrudd, reparasjon eller avriming av kjøleskapet uten å miste mat fra fryseren.
 • I termosekken kan du lagre fangsten din på fisketur eller kjøtt hentet fra jakt.

Noen forsiktige husmødre skaffer seg flere termosekker i forskjellige størrelser for forskjellige behov. Med et ord er det nok å kjøpe eller lage en kjølepose med egne hender, og tro meg, du vil ikke ha den inaktiv!

Et skikkelig minikjøleskap - hvordan det fungerer

Som vi allerede har sagt, er det i tillegg til isotermiske poser også minikjøleskap med mulighet for autonom drift. Dette er stive plast- eller kryssfinerkasser med et veldig tykt isotermisk lag av polystyren eller polystyrenskum, samt et foliebelagt indre kammer. I tillegg, når den er koblet til strøm eller et bilbatteri, begynner en slik enhet å generere kulde, i henhold til prinsippet om et vanlig husholdningskjøleskap. Minikjøleskap har også en liten mengde kjølemiddel, en kompressor og et rørsystem. Når strømmen er koblet til, begynner kompressoren å kjøre kjølemediet gjennom kapillarrørene på enheten, luften inne i minikjøleskapskammeret begynner å avkjøles.

Noen ganger brukes gass i sylindere i stedet for elektrisitet. Vær imidlertid oppmerksom på at en 5 liters flaske holder deg en uke, ikke mer. Og likevel kan en slik installasjon ikke transporteres fra sted til sted - den kan bare fungere permanent.

Mer avanserte enheter fungerer på grunnlag av et slikt fenomen som absorpsjon av varme ved krysset mellom to halvledermaterialer. Dette fenomenet er kjent som Peltier-effekten. Et slikt minikjøleskap kan drives av et enkelt stikkontakt, en sigarettenner i bilen eller fra en innebygd generator. En slik modell vil være helt autonom - du kan sette den i landet eller bære den i bagasjerommet til en bil.

Som du ser fortsetter teknologien å gå fremover, og gjør hverdagslivet så behagelig som mulig, selv der sivilisasjon er uaktuelt. Nå har du muligheten til å nippe til en kjølig drink mens du soler deg på stranden, selv om det ikke er noen butikker i nærheten. Nå kan du gå på lange piknik og spise fersk mat, uten fare for magesmerter. Du kan trygt tine og desinfisere kjøleskapet uten å undre deg over hva du skal gjøre med fjellet med frosne produkter.

I tillegg, å vite hvordan kjøleposen fungerer, kan du velge en virkelig praktisk og effektiv modell, samt utnytte det fulle potensialet. Hold alltid tritt med tiden og leve komfortabelt!

Se også:

44025 0

Legg til en kommentar

Hvordan velge

Anmeldelser

Reparasjoner